Summa sidvisningar

lördag 7 april 2012

Hornborgasjön 1012-04-06

Så bar det då iväg mot Hornborgasjön för att möta upp årets tranor som kommit på tillfälligt besök för att äta upp sig innan det bär vidare norrut. Vi var några tappra medlemmar i Fotogruppen Ale som trotsade vädret och gav oss iväg tidigt på Långfredagens morgon. Datumet var satt för länge sedan och årets tranbesök hade redan nått sin kulmen, vilket tydligen var ett rekord på över 26.000 tranor!!! Nu bryr ju sig inte tranor om att anpassa sig till några entusiastiska fotografer som vill ha bra väder, utan när de ätit sig mätta ger de sig iväg igen. Därför tog vi beslutet att åka upp även om vädret inte på något sätt var idealiskt ur fotohänseende. Väl där visade det sig att redan nu hade antalet minskat till cirka 15.000, och vi var ändå rätt nöjda med att vara där och bevittna skådespelet innan det var över. Man behöver ju inte vara proffsfotograf för att inse att fotografering under dessa omständigheter inte är någon barnlek och dessutom är man rädd om kameran och vill inte få alltför mycket vatten på den. Därför blev det inte så många bra bilder som jag hade önskat och tyvärr lyckades jag inte heller få någon bra bild på dansande tranor som jag hoppats på. Vi hade dock (som alltid) mycket trevligt och efter en stunds plåtande på tranor fortsatte vi och tog ett varv runt sjön. Mikael Heintze som känner Hornborgasjön med omgivningar bättre än sin egen innerficka tog sig glatt an rollen som guide och visade oss runt bland utsiktplatser och sevärdheter innan det blev dags för middag som intogs hos Löfwings där det också fanns en hel del konst att titta på. Innan det bar hemåt blev det dessutom ett besök hos Falbygdens ost.  Under dagen hade regn övergått i snöfall och snön hade börjat lägga sig. Hemresan gick i snöstormsliknande väder, men allt gick bra och vi kom tryggt hem. Kort och gott ytterligare en mycket trevlig dag med Fotogruppen Ale.








In för landning.




Kommer man tillräckligt nära hamnar man på bild, även om man är skrattmås.


Dessa sothöns var alltför upptagna med uppvaktning för att bry sig om något dåligt väder.


Även dessa knölsvanar hade tankarna på något helt annat än vädret.


Vi såg även denna havsörn, som tyvärr var på alltför stort avstånd för att det skulle gå att få en bra bild.


Vår eminente guide visar tydligt med hela handen...


3 kommentarer:

  1. Både Mikael och Lena är bra på att guida. Hoppas vi får en tur till naturreservaten även denna sommar för det var en så fin resa. Hoppas ni kan hänga med då också.

    SvaraRadera
  2. Ja,det hoppas jag med, det vore jättekul!

    SvaraRadera
  3. Det blev ju bra bilder på turen. Förutom den gräsliga mössan på reselaitern. Den var du väl bara tvungen att ta med :(
    Tack för trevlig sällskap på en trevlig tur. Nästa gång blir det körsbärsblomningen.

    SvaraRadera